Hva er det med immunforsvaret mitt?

(Innlegget inneholder produktnavn og produktplassering. Ikke spons!)

Ja, for hva er det med immunforsvaret mitt?

Det ble ingen behandling på meg denne uken. Beinmargsnivåene mine var for lave til at jeg kunne få behandlig. Det ville ikke vært forsvarlig. Dr Solheim ringte meg på torsdag, og sa hun hadde lest blodprøveanalysene mine, og de var rett og slett for dårlige. Det er bare så irriterende. Og igjen... jeg merker ingenting! Jo, kanskje litt svimmel, men ikke noe mer. Hvordan er det mulig? Svaret er alltid: «Du har en sterk konstitusjon» .. jo, takk skal du ha for det .. men hadde vært greit om kroppen min hadde gitt meg en advarsel, gitt!

Hun sa også at jeg ikke måtte slå meg, skjære meg, holde meg i ro - uten for mange anstrengelser, ikke bli smittet av noe(n) osv, for det kunne bli en kjedelig affære. Jeg fikk Fragmin (blodfortynnende sprøyter) før først kur, pga den ene lymfen som var så stor at den holdt på å blokkere venen som går inn til leveren. Disse kan også påvirke beinmargen. Det samme kan Carboplatin (cellegiften), men det har ikke påvirket nivåene mine tidligere. Hun var sikker på at det var Fragminen sin skyld, og jeg skulle slutte med dem omgående. Dermed har neste cellegitkur blitt utsatt.  Jeg skal til Dr Solheim på tirsdag, og hvis alt står bra til (noe hun trodde det ville gjøre), blir det kur på meg neste torsdag. Da ville hun ha meg på cellegiftcocktailen Carboplatin&Docetaxel,

Det veldig positive her, er at min kreft responderer veldig bra å cellegiften. Hurra for at det gir resultater, og at all kvalmen har noe godt for seg. Kreftmarkøren min hadde halvert seg, etter bare en behandling! Lykke!!

Det har derfor vært en rolig helg. Heldigvis har været vært nydelig. Jeg har sittet i solen, og sett på Hubby Hunken/Hverdagshelten arbeide i hagen. Deilig! Har til og med drukket et glass vin! Tenkte det var mange nødvendige antioksidanter i den..

 

 

Det irriterer meg å ikke vite helt hva det er som skjer med kroppen i denne situasjonen.

Hvorfor skjer det - og hva er det som egentlig skjer?

Heldig for meg, kjenner jeg en fantastisk immunolog. Anne har lang erfaring innnen feltet, og har til og skrevet bok om det. Boken heter IMMUN, og er en enkel og geniall forklaring på hva immunforsvart vårt egentlig er. Hun avliver myter om «sannheter»man har lest og hørt. Kjøp boken. Den er en av disse som man bare må lese.

Jeg sendte henne en PM; «hva er dette for no`tull?» skriver jeg. «Kan du forklare  meg det på lekmannspråk?» Anne har den unike evnen til å forklare ting i enkelthet, og siden jeg kjenner henne, må jeg bare «misbruke» den kunnskapen.. Jeg har flere ganger spurt henne, om når hun har tenkt å begynne på Radiumhospitalet. Det ler hun bare bort.. 

Her er svaret hennes. Jeg tenkte at dette kan være av interesse for dere som er i tilsvarende situasjon, har pårørende som er syke eller du som er interessert i immunforsvaret og hva det kan finne på av tullball..

«Jeg er jo ikke kliniker som Solheim, så jeg må tolke det du skriver og koble det mot hva jeg finner i Felleskatalogen osv og forsøke å gi deg en mer folkelig fortolkning av det du har fått vite.

Når det gjelder Fragmin er det blodfortynnende, det er et heparin-liknende stoff, som hindrer blodet i å koagulere. Heparin har vært brukt som medisin i årevis for å hindre blodpropp hos pasienter på sykehus.

Blodet inneholder ulike proteiner, koagulasjonsfaktorer, som kan aktiveres og lage lange proteintråder som effektivt lager blodpropp (klumper av blodplater, blodceller og proteintråder) der blodårene er skadet. Men du vil jo ikke ha slike propper til vanlig. Grunnen til at du ble satt på Fragmin for tre uker siden, var bekymring for at det skulle bli blodpropp der lymfeknuten presset på en blodåre og gjorde passasjen trangere. 

Når jeg leser om Fragmin i felleskatalogen står det advarsel om at blodplatene ikke må bli for lave. Det kan skje, og kanskje særlig i forbindelse med cellegift behandling. 

For baksiden av medaljen med Fragmin/blodfortynnende, er jo risiko for at det kan bli blødning et eller annet sted. Så behandling med blodfortynnende er hele tiden en balansegang, der det ikke må bli for sterk effekt. Normalt har vi hele tiden små skader i blodårene som blir reparert hele tiden, og vi merker ikke noe. Men hvis evnen til å danne blodpropp og koagulere blod blir hemmet (som når du får Fragmin), må i alle fall blodplatene være i orden og tette igjen de små skadene som hele tiden oppstår.

Når du får cellegift går det selvsagt også ut over beinmargen, det er en naturlig konsekvens av at cellegiften virker mest på de cellene som deler seg. Og det gjør kreftcellene, men også beinmargsceller, hårceller og tarmceller som er i fremste rekke der. Dermed blir virkningene av cellegiften også håravfall, tarmproblemer og beinmargsdepresjon. Felleskatalogen sier at Carboplatin bare skal gis en gang pr måned for å gi beinmargen tid til å komme seg, eventuelt må man utsette neste behandling, hvis beinmargen ikke har kommet seg helt siden forrige kur. 

Så hvis Fragmin alene kan påvirke blodplatene negativt, og Carboplatin også har negativ effekt på beinmargen, som også har til oppgave å produsere blodplater, så er dagens konklusjon hos legen helt logisk. Slutt med Fragmin (problemet med lymfeknuten og mulig stans i passasjen er vel uansett blitt mindre når kreftverdiene er redusert), og vente litt med neste kur. 

Når legen vil kombinere rottegiftene som du sier, er det helt sikkert for å redusere belastningen på beinmargen, men fortsatt ha effekt på kreftcellene. Cellegiftene virker på litt ulike måter, det blir som å skyte fra ulike vinkler. 

Docetaxel (antar du mener det) virker på cellens indre signaleringsmaskineri, slik at cellene ikke klarer å dele seg. Selv om stoffet ikke virker direkte på DNA, slik Carboplatin gjør, så er konsekvensen av stoffet likevel at kreftcellene dør.»

Se der ja!

En skikkelig forklaring på dette. Denne forklaringen burde man få på sykehuset med en gang. Siden vi da ikke får det, er det digg å ha sånne utømmelige kilder som Anne. 

Du kan kjøpe boken hennes «IMMUN i de fleste bokhandler, eller via nett: 

https://www.bokkilden.no/immunologi/immun-anne-spurkland/produkt.do?produktId=14896808

 

 

XOXO

 

 

1

Synd det ikke ble cellegift- behandling på deg denne uka,men veldig forståelig når du får en slik god forklaring på utsettelsen...Krysser fingrene for ny kur til uka! Klem:)

Skriv en ny kommentar