Syke mennesker er en post som aldri går i pluss!

Hvorfor skal det være en pris på mitt hode?

Eller rettere sagt - kroppen min?

Jeg har nå vært pasient i systemet - en som lever med kronisk kreft - i 3 1/2 år.

I den tiden har jeg opplevd utrolig mange flotte, men også mange rare og uforståelige ting.

De unike, flotte menneskene som jobber innen sykehussystemet, har jeg grenseløs beundring for.

Å jobbe i det antikvariske og hierarkiske systemet som sykehussystemet er, må være en prøvelse til tider (for mange mer enn til tider..).

Legene er unntatt arbeidsmiljøloven, og må jobbe 36t skift; sykepleierne jobber ofte overtid, og har turnus som er helt merkelig.

Dessuten er de alt for få på jobb til å ta seg skikkelig av pasientene.

Det finnes ikke en privat bedrift - eller offentlig for den saks skyld (hvor ble det av 6 timersdagen her, liksom??) som hadde akseptert de forholdene sykehuspersonell må jobbe under.

Det å aldri ha de beste tilgjengelige midlene; ex noe så banalt som plaster: de "gode" plasterne er forbeholdt operasjonsstuene .. de "gode" veniflonene ("butterfly") er for dyre, selv om de er mye mindre invaderende enn de vonde, vanlige veniflonene osv .. og hva med feks sengene på Radiumhospitalet? Hvilket år på 1900'tallet er de fra? Hvordan kan man la pasienter ligge i senger som ikke er tilpasset et moderne helsevesen - eller i det minste har noen form for komfort? Man skal jo tross alt ligge der en (god) stund .. Jeg kan jo se at man skal ha pasienten på beina igjen; i aktivitet så raskt som mulig i aktivitet; men det får da være grenser! Selv er jeg 183 cm høy; og sengene på Radium er akkurat lange nok - hvis jeg ligger helt øverst med hodet og stanger i hodeenden; men sklir jeg det minste nedover, stanger beina i fotenden. Løsningen da, er å løsne denne , men da får jeg jo plutselig en glippe på 15-20 cm med luft under beina. Så hva med dem som er enda høyere enn meg?

Det er frustrerende for sykepleierne å alltid måtte bruke "sekunda vare", og aldri kunne tilby pasientene førsteklasses utstyr.

For ikke å snakke om datasystemene deres.

Hvordan har det seg at datasystemene innen samme

sykehussystem ikke snakker sammen?

At man faktisk må sende bilder/ctsvar/epikriser osv manuelt eller elektronisk via tunge pdf- eller tilsvarende filer som tar lang tid pga det dårlige nettverket og systemet som er på sykehusene? ..

Og at dette tar flere dager?

Så mange dager - som raskt kunne kortes ned - om analyser, bilder, prøver osv kunne vært utredet raskere.

Noe som lar seg gjøre.

Om man hadde hatt nok folk på jobb.

Om man hadde hatt nok utstyr og plass til det.

Det påstås at dette systemet er på vei .. men det har det nå blitt påstått i alle disse årene jeg har vært pasient..

Det er helt uforståelig for meg at et slikt system - som ikke er videre komplisert - ikke har vært praksis.

Hvorfor ikke legge det rett inn i Pasient Skyen? Eller rett inn i en journal sky - tilgjengelig for alle som behandler deg som pasient?

Hvor vil jeg med dette?

Jo; det spares og spares ..

Til hva?

Hva er det vi sparer til?

OUS er etter min mening den største floppen innen helse-Norge. Hvem kom på ideen å lage et "monstersykehus"? Et enormt sykehusområde hvor alt skal finnes under et tak..

Ideen er kanskje god, men teori og praksis er sjelden samkjørt.

I hvert fall når det omhandler mennesker - spesielt syke mennesker.

Som pasient trenger man ro.

Ved min siste innleggelse på Radium (som er en nytelse å bli lagt inn på: det er rolig og fredelig), måtte jeg også en tur opp til Rikshospitalet for noen prøver; og ble lagt på "intensiv oppvåkning". Det var helt forferdelig! Støyete og bråkete; sterkt lys; alt for varmt .. det var en fabrikkrullebånd med syke mennesker som skulle våkne opp etter operasjoner..

Jeg kunne ikke vente til jeg skulle bli kjørt tilbake til Radium!

Så et enormt sykehusområdet vil aldri kunne skape ro og fred for pasienten - eller de ansatte. Det skaper for mye uro, noe som igjen vil påvirke rekonvalensensen til pasienten. Jeg forstår at poenget er å få folk fort ut av sengen, for å gjøre plass til en ny pasient; slik at "turn over'en" pr pasient skal lønne seg.

Men hvorfor skal det lønne seg?

Å behandle syke mennesker kommer aldri lønne seg! Det skal aldri gå i "pluss"! Vi skal ikke være en utgiftspost som skal vurderes til hvordan vi kan få regnskapet til å gå opp.

Jeg er for privat eierskap osv .. men tenker at helse - i et land med såpass god økonomi og med kun litt over 5 millioner mennesker - er noe som aldri skal være vurdert som en bedrift. Det skal være en borgers gode; å vite at man får den beste behandling - med det beste utstyret - uten at man må spare på både medisiner og utstyr.

Og i hvert fall ikke tilby en organisasjon som består av flere sjefer enn ansatte!

En sykehuslege sa til megen gang; "Da jeg begynte som sykehuslege for 40 år siden, var organisasjonstrekanten slik at det var få sjefer og og mange ansatte. Nå er den motsatt, og jeg vet ærlig talt ikke hvor lenge jeg gidder å være i dette systemet. Det er i hvert fall ikke lagt opp til pasientens beste!"

Dette er jo mye ord for penga!

Jeg tenker at å opprettholde lokalsykehus - bygge nye små sykehus rundt om i landet er løsningen. Ja; det kommer ikke til å "lønne" seg, og kostnaden er sikkert enorm; men hvorfor skal det settes en pris på våre hoder?

Hvorfor skal det lønne seg å drive sykehus?

Skal ikke disse være statsdrevne?

Altså basert på de sosialdemokratiske prinsippene - den beste hjelp til alle borgere - i hele landet?

Så får dette være en utgiftspost som aldri vil gå i pluss!

Vi kan flagge med massevis av staffasje, om hvor flott vi har det her i landet. Og - ja - det er bra her - men vi er ikke bedre enn andre land. Vi ligger under andre Europeiske land innen offentlig helsevesen; så å blåse luft opp i våre egne arsler - og klappe oss selv på ryggen for det "beste systemet" (som det ikke er) - er for meg som HC Andersens eventyr "Keiserens nye klær". Det lages propaganda rundt systemet - helt inntil noen sier ifra. Disse blir ofte forsøkt tiet med tall og mye svada..

Er det ikke på tide at vi krever en bedring for alle som er innen sykehussystemet?

Gi oss pasienter den beste og raskeste løsningen!

For hvis "dere politikere" vil ha oss raskest mulig ut av sykehussenga, så får dere tilrettelegge dette for oss. Ved å gi oss de beste behandlinger, medisiner og fasiliterer. Ja; mindre avdelinger og flere pr ansatte pr avdeling vil gjøre dette. Snakk med dem som jobber på sykehus, før dere trekker abstrakte og teoretiske konklusjoner.

Gi de ansatte de beste arbeidsforholdene!

Blide ansatte er gode ansatte. Dette vet "dere"; så hvorfor skal nettopp helse være der man sparer inn på ansatte? Hvorfor skal disse ha de verste arbeidsforholdene med mest uro?

Kan noen svare meg på dette?

I rene ord - i ærlige ord.

Uten staffasjen?

Er det noen som tørr det?....

XOXO Cecilie

2

Lilly Bergheim

Tydeligere kan det ikke sies,Cecilie - samtidig vondt at du må oppleve dette! Jeg og Helsepartiet heier på deg!

Lilly Bergheim: tusen takk! Dere har min fulle støtte!! ????????

Skriv en ny kommentar